Twingly statistik

30 april 2013

Eldat upp mig inför 1:a maj

ledning

Så nu har man varit ute och tittat på elden. Valborgskvällen är här. I min by blev det stor uppslutning och ett eldigt tal av en före detta journalist. Ett kanontal, faktiskt.

Just nu tar ett glas starkt och värmer mig efter den kyliga kvällen. Sedan sitter jag och laddar inför morgondagen.
Första maj är en stor dag och då ska jag och demonstrera. I år har vi sannerligen mycket att stå upp för.

valborg_2013

29 april 2013

Pappersexercisen mal långsamt

ledning

Det är mer jobbigt att vara arbetslös än att ha ett arbete!

Om de som har ett arbete visste hur det kan vara, funderar jag. Därför ska jag berätta hur det kan gå till.

En person har varit inskriven i Fas 3 hos en förening i två år. Innan sista dagen gick personen till Arbetsförmedlingen och påtalade att nu är det bara ett par dar kvar.
- Vi kan förlänga den perioden lite, blev svaret från af.

Så långt borde allt sett bra ut. Men döm om förvåningen när aktivitetsersättningen skulle betalas ut. Då visade det sig att personen ifråga fått flera tusen kronor mindre än väntat.
Varför? Jo, därför att af skulle ta nytt beslut över annan period. Då blir det per automatik så att Försäkringskassan betalar ut endast den minsta ersättningen tills de fått lite mer papper att titta på.

Sånt här är banne mig obegripligt. Af förlängde alltså bara tidigare beslut. Inget annat. Hur det ska kunna slå så fel i ersättningen är en ren gåta.

Problemet blir nu den stackare som inte fick så mycket pengar som den faktiskt skulle ha. Hyran ska lika väl betalas, mat etc.
Vi har ett stelbent system som måste ses över å det snaraste.

Exemplet ovan drabbar mängder av arbetslösa som slussas mellan olika tidsgränser. Ingen tar upp problemet. En total gåta i dagens samhälle.

Istället är det lättare prata om uppförstorade tuttar, Lets dance eller nåt annat skitprogram på tv. Vi människor är allt bra lustiga…

25 april 2013

Vi måste reagera – nu!

ledning

Socialförsäkringarna har havererat totalt. För den som lyckligtvis klarar sig från både sjukdomar och arbetslöshet kan det förstås kvitta.

Men grejen är att det är nästan ingen som går igenom ett helt liv utan vare sig den ena olyckan eller den andra. Själv har jag nu hört privatpersoner som sett hur illa det är ställt inom vården. Innan har de aldrig ens pratat om det. Men nu när en nära anhörig till dem drabbats, då kommer snacket igång.

Martin Mobergs betraktelser: Utförsäkringarna av svårt sjuka - en riktig grogrund för bidragsberoende

Aftonbladet: Ledare: Ingvar Persson: Sjukförsäkringen har blivit ett hån

23 april 2013

Utnyttjandet av fas 3

ledning

Fas 3 har nu gått så långt att arbetsgivarna ställer krav på hur många arbetstimmar i veckan de ska göra. Gör de inte 36 timmar så kommer du uteslutas, säger numera flera arbetsgivare.

På minst en arbetsplats, som jag känner till, har man kastat ut folk från sin arbetsplats just på grund av att de inte gjort sina 36 timmar.
Det räcker tydligen inte med att arbetsgivarna ska få 60.000 kronor om året för en sån här arbetslös samt slippa betala lön.
Nä, lite till kan vi allt kräva av dem. Att den som är i Fas 3 har rätt delta i möten på AF, söka arbete osv tycks alltså inte längre gälla. För skulle du vara borta för mycket på grund av sånt, ja, då ryker du bort.

Hur ända in i h-e kan vi fått ett sånt här samhälle där arbetsgivarna kan utnyttja arbetslösa på detta viset? Är det någon vettig människa som tror att det någon gång i framtiden ska dyka upp “riktiga” jobb?

Skippa varenda bidrag för anställningar. Ta bort rubbet och börja om från början.
Frågan jag ställde tidigare vill jag också ha svar på:
Hur många som nyanställs tillsätter en plats utan just bidrag?
Det vore mycket intressant veta.

20 april 2013

Jag sökte asyl idag

ledning

I en lokal insändare idag sökte jag asyl i en annan kommun. Min högerstyrda kommun har tappat greppet totalt.

Under dagen har jag mötts av glada tillrop och kommentarer. Inlägget var vasst och kommer säkert röra upp en och annan på högerflanken.

Men det bryr jag mig inte om.

19 april 2013

En stilla önskan

ledning

Kan man få önska sig en enda dag utan att det snackas Mustafa?
Det är inget rasistiskt över det. Jag tycker bara vi kan lägga ner detta projektet nu och börja tala om betydligt viktigare saker.

18 april 2013

Se upp för alla farorna

ledning

Som arbetslös måste du vara uppdaterad på vad som händer. Det är ständigt nya regler och stöd som tillkommer. Arbetsförmedlarna hinner knappt med, ännu mindre försäkringskassa och fack.

Detta gäller speciellt för de som hamnat i fas 3. Om du påbörjar ett nystartsjobb som kanske efter anställningens tid skulle gett dig en lägre a-kassa än den du har idag, då har du rätt att behålla den ersättning du har idag. Detta är mycket viktigt att veta. Tiden för nystartsjobb är vad man kallar överhoppningsbar, men den kan också ge a-kassa för den som inte har det idag.

Sen finns massa olika stöd för en arbetsgivare att ta en en fas 3:a på. Inga andra, som jag vet om idag, kan vara a-kassegrundande, förutom nystartsjobbet då. Superviktigt att hålla kolla på. Om du exempelvis får en anställning på “särskilt anställningsstöd”, så ska den lönen du haft inte påverka dina nuvarande dagsersättning alls.

Det luriga är om den sjukpenningsgrundande påverkas. Enligt mitt tolkande så ska den inte heller kunna göra det negativt. alltså att man ska få mindre pengar än de man eventuellt har idag. Även i detta fallet bör det vara en överhoppningsbar tid.

Men håll ögonen öppna och läs på!

15 april 2013

Sädesärlan kommer oavsett regering

ledning

Det finns saker som inte regeringen rår på. Ett är den höga arbetslösheten. Ett annat när sädesärlan ska komma.

Den första sädesärlan ser jag nästan alltid den 13:e april varje år. Då var jag inte ute och tittade eftersom jag legat sjuk. Idag kunde jag dock notera flertalet sädesärlor. Det är det säkraste av alla vårtecken. Den lilla ärlan bryr sig nämligen vare sig om väder eller vind. De kommer troget tillbaka likt den kalenderbitare den är.
Fast om regeringen får råda hade de säkert stoppat den lilla gynnaren från att roa oss medborgare…

När det gäller arbetslösheten så kan vi konstatera att alla de jobb som skulle skapas med skattelättnader, som gjorts, näppeligen hjälper. Trots detta så envisas regeringen och framhärdar att deras politik är den ena rätta. Det är verkligen märkligt. Konstigt nog tycks de inte se vad alla andra ser…

Åter igen konstaterar regeringen att ytterligare ett nytt jobbskatteavdrag är det bästa för att mota arbetslösheten. Hur den ekvationen ser ut vore kul undersöka. Hur många nya jobb har kommit med de andra jobbskatteavdragen? På den frågan är det tydligen ingen som vet.

Aftonbladet: Dyster prognos från Anders Borg

Aftonbladet: S: Regeringen trampar vatten

Martin Mobergs betraktelser: Vi och Dom Sverige 2013 - Jobbsökarkurserna som ett stort vuxendagis

13 april 2013

Uppmaning till Omar Mustafa

ledning

 

Avgå, för böveln med en gång från partiet. Vad är det som är så svårt förstå? Du gör mer skada än nytta just nu och har en del att bevisa innan du kan företräda Sveriges största parti.

Släng in handduken nu! Partiet behöver inte hålla på att tjafsa om såna här saker när det finns tusen och åter tusen viktigare saker att ta sig an.
Om du inte avgår frivilligt borde man kunna kasta ut folk för att de inte förstår sitt eller ett partis bästa.
Till skillnad från partiledare Stefan Löfven, som tycker Omar Mustafa “ska välja sida”, ser jag det annorlunda. Vi kan inte ha honom kvar i partiet, just nu, vill jag betona.

Innan lördag förvandlas till söndag måste den här frågan en gång för alltid vara avklarad.

Kom igen nu Omar Mustafa och visa handling.

Aftonbladet: Löfven: Omar Mustafa måste välja

12 april 2013

Vad säger myndigheterna om detta?

ledning

Nu ska jag ställa en fråga på sin spets.

En arbetslös har via Arbetsförmedlingen (af) blivit anvisad att söka ett jobb. Jobbet ligger inom kompetensområdet, men företaget är inte riktigt seriöst. Frågan är om man som arbetslös kan hävda att man inte vill jobba i ett oseriöst företag?

Företaget har sin verksamhet inom en bransch där det dessutom uteslutande är skattemedel som skyfflas in. Ytterligare ett skäl för den arbetslöse att inte ta jobbet, menar han.

Jag hävdar med bestämdhet att man inte ska behöva bli kränkt som person. Anser den arbetslöse att den här anvisningen kränker honom som person, ja, då ska han säga det och inte söka jobbet. Thats it!

Men risken är stor att den arbetslöse bli avstängd i så fall. Och skulle det bli så kommer jag bevaka ärendet extra noga.
Funderingen kring detta är enkelt: om en kvinna söker jobb och har huvudbonad, så kan inte företaget be henne kasta av sig den för att ta jobbet. Det är att kränka och det slutar med böter om man beter sig så.

Därför borde även denna arbetslöse kunna klara sig undan, även om det handlar om moral och etik. Lek med tanken att ett företag som du vet beter sig illa i tredje världen, etablerar sig i din hemort. Du har bojkottat allt vad företaget står för sedan ungdomsåren för 30 år sen.

Men nu som arbetslös tvingar af dig till att ta jobb där. Vad hade du gjort då? Hade du då kunnat hävda dina principer och också få rätt?

Frågan är delikat och jag vet aldrig om den prövats. Kanske vi inom kort får ett sånt fall i Sverige.

10 april 2013

Hur vill du ha det?

ledning

Med över 400.000 arbetslösa tvingades så regeringen igår plocka fram ett litet paket för att försöka göra nåt. Det blev inte ens en tumme.

Om en regering vill ta tag i arbetslöshetsfrågan så måste man göra annat som är bättre. Bättre vore att ge stat, kommun och landsting öronmärkta pengar för att anställa just arbetslösa.

Hade jag suttit och bestämt så skulle jag tagit fram pengar så att kanske 200.000 arbetslösa hade kunnat få jobb denna vägen. Det är ingen omöjlighet och det kommer ge pengar tillbaka till staten.

Men regeringen vill inte lösa arbetslösheten, det är det enda vi kan vara säkra på. För det finns mängder av arbete som inte utförs idag, men som kunde utförts med arbetslösa. Kommunerna, staten och landstingen måste få mycket mer pengar, då kan det bli fart på landet Sverige.

Nä, ett regeringsskifte måste till snarast. Valet 2014 måste vinnas med en klar majoritet av det röd-gröna blocket. Vi kan inte ha en situation där sd kan sitta och diktera.

Satsa stenhårt på den offentliga sektorn! Sånt gjorde vi förr om åren med bra resultat. När Sverige växte som mest var under 60- och 70-talet. Då hade vi en rekordstor offentligt sektor som faktiskt genererade pengar och bidrog till världens bästa välfärd.

Nu finns vi inte längre med på någon tio-i-topp-lista alls. De rika i vårt avlånga land skiter i vilket. För, ty, med den tjocka plånboken kan de ändå roffa åt sig precis det det själva vill ha.

Det är du och jag som får betala deras oxfilé och fina rödvin. Du kanske är pensionär, du kanske är arbetslös och ska än hit och dit, du kanske är sjukskriven, du kanske är utförsäkrad?
Tänk att man i ett civiliserat land som Sverige år 2013 ska kunna bli utförsäkrad ur en försäkring? Detta utan att ens ha begått ett brott.

Om vi inte får rätsida på detta har vi snart rena kravallerna på gatorna, som i Barcelona och Aten. Desperata människor tar till slut till desperata handlingar.

Jag vill inte ha det så!
Hur vill du ha det?

 

Martin Mobergs betraktelser: Valet - fas 3 som förvarar långtidsarbetslösa eller investeringar i människor som skapar jobb

Östran: Peter Akinder: Det här är en regering i kris

9 april 2013

Pensionsåldern

ledning

Pensionsåldern är faktiskt helt meningslös. Det vore bättre ha en helt annan måttstock för det hela. Nämligen ett visst antal år i samhällets tjänst som skattebetalare.

Om jag började arbeta som 15-åring och sedan arbetar i 40 år, så bör man kunna gå i pension då. Oavsett om det står 55 år i prästbetyget. 40 år som skattebetalare är en lång tid och under den tiden har man tjänat sitt land nog och även betalat in till sin egen pension.

Sedan måste vi fråga oss om vi verkligen ska jobba just åtta timmar om dan? Är det inte bättre gå ner i tempo och tid? Låta fler komma in på arbetsmarknaden helt enkelt. Det skulle innebär att de som sliter ont på sina arbetsplatser kan hålla ut ännu längre. Samtidigt fyller vi på med folk som idag har vare sig framtidsvision eller annat.

8 april 2013

Man äcklas av hyllningskören

ledning

Margaret Thatchers död i sig är inget att säga om. Tanten var gammal och sjuk och vi ska alla den vägen vandra.

Men hyllningskörerna från alla håll ger mig en sån fruktansvärd bitter smak i munnen. Om den här kvinnan gjorde något gott för England, Europa, världen, så har jag förträngt det. Jag vet inte en enda sak hon gjorde som var bra.

Hon skapade ett nytt Europa och var emot allt vad sammanhållning heter. Solidaritet fanns inte på hennes agenda. Klyftor skulle öka, det var bra, menade hon.

Ja, hur folk idag kan hylla denna människa är svårt att inse. Istället borde vi säga att hon trodde på sitt, agerade därefter, men hade dessbättre totalt fel.
Det vore att respektera henne som den människa hon var; desorienterad i en värld där liberala marknadskrafter ej kunde lösa några problem. De bara skapade flera och nya problem.

Att sedan Moderaternas Fredrik Reinfeldt menar att Thatcher var en inspirationskälla till de “nya moderaterna” kommer inte som en överraskning. Det är bra att statsministern säger det. Då vet vi vad vi har att vänta om inte regeringen Reinfeldt undanröjs å det snaraste.

5 april 2013

Ett litet steg i rätt riktning

ledning

fp-ledaren talar om att socialdemokraterna tagit ett steg tillbaka till 70-talet. Han gör det efter S-kongressens beslut om att begränsa friskolor.

Jag hoppas innerligt Björklund har rätt. För i så fall är det verkligen kanonbra. Ja, egentligen är det så att allt som upprör Jan Björklund är alldeles lysande.

Skulle sedan resten av allianspartierna stämma in i klagosången, är det bara ännu bättre. Sittande regering har misslyckats totalt.

Efter att ha spanat in S-kongressen måste jag ändå säga att en del ombud var mycket ödmjuka. Inte minst de som gick 20 år tillbaka till konferensen 1993. Redan då varnade man för friskolornas frammarsch inom partiet. Men man gjorde inget större väsen av den saken.

Nu tas ett första steg i rätt riktning. Mer måste dock till för att det ska bli riktigt bra.

Martin Mobergs betraktelser: #skongress - S sätter p för vinstintresset i välfärden och istället sätts kvaliteten främst

Aftonbladet: S skärper tonen mot friskolor

Miljardfiaskot!

ledning

Jobbcoachernas miljardrullning sedan 2008 är enorm. SVT har åter igen gjort granskning i ärendet. resultatet är ett enormt fiasko av regeringen.

Nu är det lätt säga att det är arbetsförmedlingens fel, men det är det inte. De är en myndighet som bara har till att göra precis så som majoriteten i riksdagen bestämmer. Något annat kan de inte göra.

Jobbcoacher och annat flum hör inte hemma inom arbetsmarknadsområdet. Jag vet eftersom jag jobbat som coach. Coacher hade kunnat vara hjälpsamma om ämnet hade hållit sig på mattan. Nu har de flippat ut totalt och företagen kammar hem enorma vinster på de arbetslösa.

På samma sätt ser vi hur sociala företag poppar upp och gör också samma vinster. Helt förkastligt. Man måste stoppa miljardrullningen av våra skattepengar.

Det är att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. allt annat är huvudlöst.

SVT: Betalar ut miljarder – utan kontroll av resultatet

Martin Mobergs betraktelser: Ett tungt politiskt ansvar för jobbcoachfiaskot, Engström

3 april 2013

Riksbanken och pengarna

ledning

Allt fler kritiska röster har hörts om att Riksbanken borde släppa på inflationsmålet. Den ena nationalekonomen efter den andra tror att ungefär 70 000 fler personer är arbetslösa på grund av detta.

Det är en svindlande summa som man sedan kan gånga med minst 3. För så många människor berörs. Alltså i runda slängar är det 200 000 människor som ska lida för att inte ett sysselsättningsmål finns hos Riksbanken.

Igår sa även Anders Borg blankt nej till det.

Ja, jag betackar mig för en cynisk politik där människor ska utnyttjas på detta fruktansvärda sätt. Om vi nu ska ha en arbetslöshet, så borde i alla fall de arbetslösa behandlas humant och samtidigt kunna få en ersättning de kan leva på.

Är inte det ett rimligt krav att ställa?