Twingly statistik

30 september 2012

Lokala föreningar visar vägen

Fler och fler S-föreningar ute i landet säger nu nej till vinster inom välfärden. Detta sker medan man i Stockholm “ska återkomma under hösten i frågan”.

Det är för dåligt! En ledare borde kunna sätta sig ner under en dag och ha lite telefonmöten, sedan skulle debatten vara över. S hade då rakryggat kunna gå ut och säga till svenska folket och regeringen: “Vi vill inte ha vinster inom välfärden”.

Om flera lokala S-föreningar går ut på det här sättet så kommer de visa vägen och den färdriktning som partiet måste styras in på.

Å andra sidan är det märkligt att klassisk socialdemokratisk politik plötsligt måste funderas över. För mig är det självklarheter.

19 september 2012

Fel, fel, fel

Sossarnas Ylva Johansson flaggar nu för privata arbetsförmedlingar. De ska liksom få betalt efter prestation.

Jag betackar mig för denna utvecklingen. Om jag ska starta eget och tjäna pengar så är det givetvis en privat arbetsförmedling. Jag kommer bara välja de arbetslösa som jag vet är gångbara på arbetsmarknaden. Resten skiter jag fullständigt i.

Nä, Ylva. Backa hem detta per omgående.

Sossarna behöver inga fiender med såna här förslag. Just nu kommer de värsta slagen mot viktiga organ från dess egna organisation.
Vad fan händer i rörelsen?

LO, hallå? Vad säger ni?

Facken, hallå. Vad säger ni?

18 september 2012

Det är bara för djävligt

Arbetslinje, arbetslinje och åter arbetslinje. Ett mer tjatat ord får man leta efter.

Alliansens linje på detta område fungerar inte. Det behöver man inte vara profet för att se. Det finns heller ingen enkel lösning på området. Men stat kommun och landsting kan ta in betydligt mer folk än vad de har idag. För mig som skattebetalare är det mycket bättre att vinsterna hos just stat, kommun och landsting ger mindre, om man anställer arbetslösa. På sikt ger det mindre, men i det långa loppet betydligt mer.

Min egna arbetslinje säger att den person som stämpar arbetslös på heltid ska kunna ta ett jobb på kanske 20 procent och sen få möjlighet att stämpla upp resten. Några dumma parenteser  ska inte finnas i mitt system.

Istället handlar det om att varje timme en arbetslös jobbar, är bättre än hämta ut pengar från en försäkring. Om den arbetslöse börjar jobba de där 20 procenten så kommer han/hon in på arbetsmarknaden, kan söka andra tjänster inom området. Och kanske på sikt jobbat sig upp till en tjänst som går att leva på.

Våra socialförsäkringar är nu så urusla att det nästan innebär att folk måste mygla för att klara livets nödtorft. Å andra sidan så myglar inte arbetslösa och sjukskrivna mer än statliga bolag eller riksdagsmän/kvinnor i övrigt.

På 90-talet var det mycket snack om arbetslösa som stämplade och jobbade svart. Det förekom, men aldrig i den omfattning som många antydde. Man kan lika gärna säga att alla politiker är myglare också. Det är precis lika fel det.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kom med en rapport för ett par år sedan som visade att mygel med a-kassan fanns. Men, dess bättre, i betydligt mindre omfattning än de skrämselsiffror som en enad lobbyhöger skissade upp. Idag är det ingen, säger ingen, som pratar om det ens.
Likväl kan en arbetslös åka på semester och stämpla. Om man vill och vågar riskera sin ekonomi, alltså. Jag rekommenderar att man inte gör det. För ingen kommer tycka synd om dig när du åker fast.

Vi ska ha ett bra socialt skyddsnät. Folk ska kunna leva bra utan att kvävas av statens kontrollanter. De som är arbetslösa och sjukskrivna jagas så till den milda grad att deras ohälsa är hög. Vi har mängder av folk som fått psykiska problem, sömnproblem, ångest och en hel hög annat, som är dåligt för oss människor.

Hade vi varit labbråttor så hade vi stressat ihjäl oss. Det är förstås billigt för staten om alla arbetslösa och sjuka lägger sig ner och dör. Men det ska de inte göra. Istället ska vi slåss för att alla i detta avlånga land ska kunna må bra. Det är en rättvisa man borde kunna kräva av ett civiliserat land.

Att våra socialförsäkringar måste indexregleras är givetvis inget att diskutera om. Tyvärr får inte de arbetslösa och sjukskrivna nån form av rabatt på hyran, i mataffären eller hos doktorn.

Regeringen Reinfeldt och oppositionen måste ta lärdom av det som kom fram tidigare i veckan:
De med a-kassa har tappat cirka 2800 kronor i månaden enligt beräkningarna. Detta bland annat till följd av att taket sänkts de hundra första dagarna, men också för att taket i a-kassan legat kvar på 680 kronor trots att övriga priser stigit.”

Detta allt enligt en undersökning som Swedbank gjort.
Säger det inte allt?
Jo, det är för djävligt.

12 september 2012

Parafras

No comments…

 

parafras2


parafras1

4 september 2012

Det finns likheter

Varning! Följande text har slående likheter med vårt välfärdssamhälle. Varje sådan likhet är riktigt uppfattad:

 

Hur länge håller föreningsmodellen i Sverige?

Ja, frågan är mer aktuell än du någonsin kan ana. I bra många år så går olika föreningar på knän. Det är inte bara ekonomier som slås sönder, utan vi talar om ideella krafter.

Utan de ideella krafterna skulle vi inte ha det goda föreningsliv som finns i Sverige.Vi är faktiskt ganska unika på att vara så här rika med föreningar. I andra länder ser det helt annorlunda ut.

Men i takt med att allt mer pengar ska in i verksamheterna, eller rättare sagt, betalas ut, så kommer vi inom kort se en föreningsdöd.

Målar jag fan på väggen? Nä, det gör jag faktiskt inte. Själv har jag varit med i föreningsliv sedan tonåren. Jag tror på modellen att vi alla arbetar för samma mål. Vi som ställer upp gör ett bra arbete och det skapar en fantastisk "vi-känsla". Tillsammans blir vi också mer rädda om det som växer fram. Alla tar ett ansvar och ingen skulle komma på tanken att rasera det vi gemensamt byggt upp.

Men så finns det då de som bara ska ha och ha. Helst pengar för att göra minsta lilla sak. Såna blir allt vanligare och de ideella allt osynligare. I många föreningar är det en inre skara som sliter ont. Stora gäng hänger utanför och knackar på dörren, men ser helst att plånboken fyllts på innan de gör nåt.

Det håller inte i längden. Frågan är när vi ser en totalkollaps av detta.

Det blir nog ingen kollaps, utan en utdragen strid. Vi kommer se allt fler föreningar som slår sig samman och försöka rädda det man har.

Så kan det gå.

Samtidigt ser jag på landsbygden hur folk där samlar sig kring olika projekt tillsammans med företagare. Företagen går in med stålar och byborna går man ur huse för att bygga och fixa. Det är alltså en annan modell som växer fram.

Nu är det lätt säga att dessa båda modeller är en och samma. Men det är de inte. Skillnaden är ingen enskild person ska ha betalt för utfört arbete. Samt att företagen kan se en goodwill i att vara med och bidra i den by där de själva bor och verkar i.

Utan landsbygdens befolkning och dess olika föreningar skulle vi snart ha ett helt dött samhälle. Jag är fast i min övertygelse att det måste hittas en modell där både föreningsliv och företagare kan gå sida vid sida och hjälpa varandra. Men det krävs också en attitydförändring från båda håll.

Det finns nämligen enskilda individer som tror att de kan tjäna pengar på föreningsliv. Med det som utgångspunkt menar jag att de är fel ute. Det kan mycket väl i slutändan bli en ekonomisk fördel, men då ska den gå tillbaka till föreningsliv och inte till några få plånböcker.

Noterbart: Jag tycker som vanligt till om det mesta. Det får jag göra och kommer göra. Oengagerade människor i vårt samhälle är det värsta jag vet. Folk som roffar åt sig för egen vinnings skull har jag inte heller mycket till övers för...

3 september 2012

Sluta tjafsa!

Sverige är ett tjafsigt land. Vi kommer inte framåt i diskussionerna längre. SJ, byggandet av bostäder, omsorg, apotek. Allt detta har man pratat, och pratat om…
En totalentreprenad kan lösa mycket.

Totalentreprenad kom till inom byggbranschen när den sviktade rejält. På bygge efter bygge skyllde nämligen de olika aktörerna på varandra vid brister och byggfusk. Efter det började man prata om totalentreprenad.

Det är en som tar på sig hela ansvaret för att allt blir korrekt utfört och att gällda regler utförs som bestämts. Med andra ord var cirkusen borta kring att skylla på varandra.

Samma sak borde införas på järnvägen, för apoteken och en mängd andra områden i vårt avlånga land. Det måste bli slut på tjafsandet. Sen måste styrande i Stockholm inse att Stockholm utgör ungefär en flugskit på kartan över landet Sverige.

Hel Sverige måste ha samma möjligheter som storstan. Mediciner ska finnas, allmänna kommunikationer ska gå på bestämd tid, äldrevården måste fungera osv. Allt detta ska fungera oavsett var man bor.

Detta kan inte vara svårt förstå…..eller?